Wat te doen bij vliegangst?

Wat is vliegangst

De vakantieperiode staat weer voor de deur, misschien bent u zich al aan het oriënteren op een geweldige, verre reis. Helaas wordt uw keuze enorm beperkt als u last heeft van vliegangst, een angst die voor uw medepassagier of partner moeilijk te begrijpen is. Vliegangst gaat veelal gepaard (maar niet altijd) met gerelateerde fobieën zoals bijvoorbeeld: hoogtevrees, claustrofobie, hypochondrie of angst voor controleverlies.

 

Normaal gesproken is angst een normale en nuttige reactie op dreigend gevaar, het lichaam maakt adrenaline aan en een neurotransmitter dat vrijkomt bij een vecht - of vluchtsituatie. Door de vliegangst is uw lichaam in opperste staat van paraatheid en wil vechten of vluchten. Daarbij komen er allerlei lichamelijke symptomen vrij zoals onder meer emotionele stress en onrust, hevige angstgevoelens, overmatig transpireren, beven en trillen, hartkloppingen, maag en darmklachten, hyperventilatie, verkramping van spieren en duizeligheid en misselijkheid.

 

Veilig van A naar B

Het is misschien raadzaam om eens na te gaan waar de vliegangst vandaan komt, misschien een slechte vliegervaring uit het verleden of misschien door onwetendheid met betrekking tot de techniek van vliegtuigen, of door twijfels over de bekwaamheid van de bemanning. Vliegen is nog steeds de veiligste en snelste manier om van A naar B te komen. De kans op overlijden als gevolg van een vliegtuigongeluk is 1 op de 800.000 als passagier van een vliegtuig gedurende uw leven. Het risico bij een fataal auto ongeluk is 1 op de 6000!

 

Tips om vliegangst te overwinnen

Ten eerste gewoon stoppen met die angstige gedachten! Dat klinkt misschien heel erg simpel en eenvoudig maar het werkt echt. Stop met die saboterende gedachten en ga iets anders doen, lezen, muziek luisteren of film kijken, alles wat u op andere gedachten kan brengen. Bij 30% van de gevallen bij vliegangst als angststoornis werkt dit prima. En als u gaat vliegen ga dan geen rampenfilms met neerstortende vliegtuigen of air force investigator kijken en ga geen gesprekken aan met zogenaamde ”deskundigen” die graag praten over wat er allemaal mis kan gaan. Hierdoor gaat uw fantasie op de loop en daar is niemand bij gebaat. Lees daarentegen wel over de minimale risico’s die vliegen met zich mee brengt en probeer het in het juiste perspectief te plaatsen.

 

Voorbereid op reis

Ga goed voorbereid op reis. Zijn de reispapieren in orde? Paspoort, ID en rijbewijs nog geldig? Maak ruim van tevoren een lijstje waaraan u moet denken. Wat gaat in de koffer en wat kan beter in de handbagage. Gebruikt u medicijnen? Dan is het verstandiger om de medicijnen te verdelen tussen handbagage en uw koffer. Zoek interessante informatie op over je bestemming, wat wil je absoluut zien en doen en mag je niet missen? Lees reisverslagen van mensen die al op de bestemming zijn geweest, wat was hun ervaring? Vertrek ruim van tevoren naar de luchthaven, ruim op tijd aanwezig zijn zorgt ervoor dat u zich niet hoeft te haasten en u voor alles ruim de tijd heeft. Als deze tips voldoende zijn om uw vliegangst te overwinnen, wensen wij u een ontspannen vlucht en een heerlijke vakantie.

 

Professionele begeleiding

Mocht het niet lukken om zelfstandig van de vliegangst af te komen dan is er ook nog een mogelijkheid tot het volgen van diverse trainingen bij diverse instellingen die gespecialiseerd zijn in het overwinnen van vliegangst. Ze helpen om uw angst te ontregelen en ontwrichten door middel van gesprekken, feiten, virtuele technieken en oefeningen die u helpen in de strijd tegen uw vliegangst. Een hele fijne vakantie toegewenst.

No comments yet

Geef een reactie

Toegestaande tags: <b><i><br>